Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Akcijas laikā bez maksas varēs nodot nolietotās automašīnu riepas

AS “AJ Power Recycling” sadarbībā ar SIA “3R’’ un SIA “Ķilupe’’ vides akcijas “Dod riepām otru dzīvi” laikā aicina autovadītājus vairākos šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos – Lielvārdē, Ogrē, Skrīveros un Koknesē – bez maksas nodot nolietotās automašīnu riepas.

Visa veida riepas kā atkritumi ir kaitīgas videi, sadalās ilgāk nekā 100 gadus, un visu šo laiku dabā var izdalīties dažādas kaitīgas vielas, tādēļ ir būtiski, lai riepas tiktu nodotas pārstrādei.

Riepas aizliegts izmest sadzīves atkritumu konteineros vai atstāt pie tiem – par to nodošanu pārstrādei katrs ir atbildīgs pats. Par nolietotu riepu izmešanu dabā vai atstāšanu pie dzīvojamās mājas var tikt piemērots naudas sods.

Pēc AS “AJ Power Recycling” datiem katru gadu Latvijas tirgū tiek importēti aptuveni 36 tūkstoši tonnu jaunu un mazlietotu riepu. No iepriekš ievestā riepu apjoma tirgū tiek novietoti (realizēti vai izmantoti savas saimnieciskās darbības nodrošināšanai) vidēji ap 16 tūkstošiem tonnu.

Pēc spēkā esošajiem noteikumiem kopš 2021. gada 1. jūlija vismaz 80% no Latvijas tirgū novietotā riepu apjoma būtu jāsavāc un jāpārstrādā, bet ne vienmēr tā notiek. Svarīgs ir jautājums ne vien par grāvī un mežā izmestajām riepām, bet arī par vēsturiskajiem riepu uzkrājumiem, kas gadiem nav nodoti pārstrādei un ilgtermiņā nodara kaitējumu videi. Šobrīd Latvijā tiek meklēti reāli risinājumi, lai šo uzkrājumu mazinātu. Turklāt, ja mazināsies nelegāli ievesto riepu apjoms, pārstrādes process noritēs daudz ātrāk.

AS “AJ Power Recycling” organizētās vides akcijas “Dod riepām otru dzīvi” laikā norādītajos šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos riepas bez maksas tiks pieņemtas norādītajā periodā, un no vienas automašīnas varēs nodot vienu riepu komplektu (četras vieglo automašīnu riepas). Iebraucot šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumā, tiks reģistrēts automašīnas numurs.

Nolietotās automašīnu riepas bez maksas tiks pieņemtas SIA “Ķilupe” šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos:

  • No š. g. 1. līdz 5. novembrim LIELVĀRDĒ, DRAVNIEKU IELĀ 9C

Darba laiks: O., T. 10.00–14.00; C. 14.00–19.00; Pk., S. 10.00–15.00.; P., Sv. un svētku dienas – slēgts.

  • No š. g. 7. līdz 13. novembrim OGRĒ, AKMEŅU IELĀ 43B

Darba laiks: Darba dienās 10.00–19.00, brīvdienās un svētku dienās 10.00–16.00.

  • No š. g. 15. līdz 19. novembrim SKRĪVEROS, BIRZES IELĀ 2A

Darba laiks: O., T. 10.00–18.00; C. 12.00–20.00; Pk., S. 10.00–18.00. P., Sv. un svētku dienas – slēgts.

  • No š. g. 22. līdz 26. novembrim KOKNESĒ, PAUGU IELĀ 1D

Darba laiks: O. 10.00–18.00; C. 11.00–19.00; Pk., S. 10.00–18.00. P., T., Sv. un svētku dienas – slēgts.

Citā laikā SIA “Ķilupe” šķiroto atkritumu pieņemšanas laukumos vieglo automašīnu riepas iespējams nodot par maksu.

Servisā mainot riepu komplektu pret jaunu, nolietotās riepas iespējams atstāt turpat, un tālāk serviss nodrošina riepu nogādāšanu atbildīgajiem riepu apsaimniekotājiem un pārstrādātājiem. Ir servisi, kur to iespējams izdarīt bez maksas, taču dažos servisos par riepu nodošanu var tikt prasīta samaksa.

Kas notiek ar pārstrādātajām riepām?

Riepu pārstrāde samazina negatīvo ietekmi uz vidi un sniedz iespējas iegūto materiālu izmantot otrreizēji. Pārstrādei savāktās riepas var tikt pārvērstas granulās, kuras plaši tiek izmantotas sporta laukumu segumu ražošanā, celtniecībā, ceļu būvē, dažādu paliktņu, paklājiņu izgatavošanā un citur.

Related Posts

Arhīvi