Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Pieejams “Altum” aizdevums zemes izpirkšanai zem daudzdzīvokļu dzīvojamās mājas

AS “Attīstības finanšu institūcija Altum” (turpmāk – “Altum”) sākusi piedāvāt dzīvokļu īpašniekiem aizdevumu daudzdzīvokļu dzīvojamai mājai funkcionāli nepieciešamā zemesgabala izpirkšanai. Aizdevuma mērķis ir veicināt finansējuma pieejamību tiem dzīvokļu īpašniekiem, kuriem nav savu finanšu līdzekļu atsavināšanas cenas daļas samaksai. “Altum” aizdevums tiks piešķirts jau esošās “Daudzdzīvokļu māju remonta aizdevuma” programmas ietvaros.

SIA “Ogres Namsaimnieks” jau iepriekš ziņoja, ka, sākot ar š. g. 1. janvāri, dzīvokļu īpašnieki, kuru māja atrodas uz citai personai piederošas zemes, ir tiesīgi izpirkt mājai funkcionāli nepieciešamo zemesgabalu par tā kadastrālo vērtību, un tam nav nepieciešama zemesgabala īpašnieka piekrišana. Jaunā kārtība ir noteikta Piespiedu dalītā īpašuma privatizētajās daudzdzīvokļu mājās izbeigšanas likumā.

Minētais likums nodrošina iespēju izbeigt piespiedu dalīto īpašumu un izveidot vienotu nekustamo īpašumu, dzīvokļu īpašniekiem izmantojot zemes atsavināšanas tiesības. Izmantojot šīs tiesības, dzīvokļu īpašniekiem vairs nebūs pienākuma maksāt lietošanas maksu par citai personai piederošas zemes lietošanu.

Lai uzsāktu zemes atsavināšanas tiesību izmantošanas procesu, dzīvokļu īpašnieku kopībai ir jāpieņem lēmums par zemes atsavināšanas procesa uzsākšanu (“par” jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kas pārstāv vairāk nekā pusi visu dzīvojamās mājas dzīvokļa īpašumu).

Galvenie “Altum” aizdevuma nosacījumi:

  • Aizdevuma līgums jānoslēdz līdz 2023. gada 31. decembrim;
  • Aizdevuma summa no 10 000 EUR;
  • Aizdevuma termiņš līdz 20 gadiem;
  • Procentu likme: fiksētā 5,9% gadā vai mainīgā 1,82% un Valsts kases aizdevuma valsts kapitālsabiedrībām mainīgā likme, kuru nosaka, piešķirot aizdevumu, un procentu likmes mainīgā daļas – sešu mēnešu EURIBOR.

Š. g. 23. augustā “Altum” plāno organizēt informatīvu semināru par aizdevuma programmas nosacījumiem. Aicinām sekot aktuālajai informācijai “Altum” mājas lapā www.altum.lv.

Konsultācijas par zemes izpirkšanas tiesībām var saņemt SIA “Ogres Namsaimnieks” Juridiskajā un iepirkumu nodaļā, zvanot uz tālruņa numuru 65049119.

Vairāk informācijas:

Related Posts

Arhīvi