Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Kādai jābūt karstā ūdens temperatūrai ūdens krānā?

Karstā laikā iedzīvotāji vēršas SIA “Ogres Namsaimnieks” ar jautājumu: “Kādēļ no krāna tek karstāks ūdens nekā ierasts?”

Skaidrojam, ka karstā laikā dzīvokļi dzīvojamās mājās uzsilst (īpaši saules pusē), un augstāka gaisa temperatūra dzīvoklī var radīt iespaidu, ka arī karstā ūdens temperatūra ir paaugstinājusies. Tādēļ arī, lai atvēsinātos dušā, nepieciešams vēsāks ūdens nekā ierasts citos gadalaikos.

Karstā ūdens temperatūra izejā no siltummaiņa nedrīkst būt zemāka par +55 °C, savukārt dzīvokļa ūdens krānā tai jābūt vismaz +50 °C (temperatūru mērot minūti pēc ūdens tecināšanas). Pārvaldniekam jānodrošina šāda temperatūra, lai samazinātu iedzīvotājiem iespēju inficēties ar legionelozi (saskaņā ar Ministru kabineta 2010. gada 28. septembra noteikumiem Nr. 906 “Dzīvojamās mājas sanitārās apkopes noteikumi”). Šī iemesla dēļ SIA “Ogres Namsaimnieks” nedrīkst pazemināt karstā ūdens temperatūru, neskatoties uz karsto laiku.

Individuālie legionelozes profilakses pasākumi iedzīvotājiem

  • Vismaz reizi nedēļā dažas minūtes jātecina karstais un aukstais ūdens tajos krānos un dušās, kas tiek reti izmantoti. Tā jārīkojas arī ikreiz pirms ūdens lietošanas pēc ilgstošākas prombūtnes.
  • Ja telpās tiek izmantoti gaisa mitrinātāji, tiem jābūt brīviem no organiskā un neorganiskā aplikuma, un tajos jāizmanto tikai tīrs un ikdienas svaigi ieliets ūdens, kas ir novārīts un atdzesēts. Vienreiz nedēļā vajadzētu rūpīgi iztīrīt mitrinātāja iekšpusi, izmantojot piemērotu tīrīšanas līdzekli saskaņā ar ražotāja norādījumiem.
  • Iedzīvotājiem jāseko tam, lai karstā ūdens temperatūra nebūtu zemāka par +50 °C, un šī temperatūra ir mērāma minūti pēc tecināšanas. Savukārt aukstā ūdens temperatūrai jābūt zem +20 °C.
  • Pat ja dzīvokļa īpašnieks savā dzīvoklī ir nomainījis ūdens caurules, ir svarīgi regulāri veikt dušu galviņu tīrīšanu no organiskā un neorganiskā aplikuma, kā arī dezinficēt, izmantojot hloru saturošus dezinfekcijas līdzekļus vai ieliekot verdošā ūdenī.

Plašāka informācija par legionelozi Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā.

Related Posts

Arhīvi