Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Kā pievienot tvaika nosūcēju virtuvē, nenoslēdzot dabiskās ventilācijas kanālu?

Jau kopš 2019. gada sākuma ir aizliegts pievienot tvaika nosūcēju (vai citu mehāniskās ventilācijas iekārtu) vienīgajam dabiskās ventilācijas kanālam, ja dzīvoklī atrodas gāzes iekārta (plīts) un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā.

Tā kā dabasgāze ir vieglāka par gaisu, noplūdes gadījumā tā koncentrējas telpas augšējā daļā. Noslēdzot dabiskās ventilācijas kanālu ar tvaika nosūcēju, gāze netiek novadīta ārpus ēkas, bet paliek virtuvē, jo izslēgtā stāvoklī tvaika nosūcējs pilnībā noslēdz ventilāciju.

Iedzīvotāji joprojām mēdz vērsties SIA “Ogres Namsaimnieks”, jautājot, kā pievienot tvaika nosūcēju, lai nepārkāptu normatīvajos aktos noteiktās prasības (Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumi Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi”).

Iespējamie risinājumi iedzīvotājiem:

  • Nomainīt dabiskās ventilācijas kanāla režģi, lai daļa šahtas cauruma tiktu izmantota tvaika nosūcēja caurules pievienošanai, bet pārējā daļā režģis paliktu brīvs (skatīt režģa piemēru attēlā). Lai pārliecinātos, ka tiks nodrošināta pietiekami liela gaisa plūsma un visa noplūdusī gāze nepieciešamības gadījumā tiks novadīta ārpus ēkas, nepieciešams vērsties pie sertificēta ventilācijas iekārtu speciālista (pārbaudīt, vai speciālists ir sertificēts, iespējams Būvniecības informācijas sistēmas būvspeciālistu reģistrā).
  • Izvēlēties recirkulācijas tipa tvaika nosūcēju, kas nav jāpievieno dabiskās ventilācijas kanālam un kurā var ielikt speciālos filtrus (piemēram, ogles filtru smaržu noņemšanai un dūmu filtru dažādu citu izgarojumu attīrīšanai). Jāņem vērā, ka filtri ir regulāri jākopj, jāpārbauda reizi pusgadā un nepieciešamības gadījumā jāmaina.
  • Nomainīt gāzes plīti uz elektrisko plīti.

Vairāk informācijas Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta mājas lapā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta infografika

Related Posts

Arhīvi