Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Kā pareizi vēdināt telpas un kā to nedarīt?

Ziemas laikā mājokļa vai biroja telpu vēdināšana var šķist neērta – kamēr telpa vēdinās, tā ir jāpamet, bet pēc logu aizvēršanas jāpaiet vēl brīdim, līdz temperatūra atgriežas komforta līmenī. Tomēr, ja nav ierīkota ventilācijas sistēma, regulāra vēdināšana (vēlams reizi stundā) ir nepieciešama gan veselības, gan darbaspēju uzturēšanai, gan arī Covid-19 un citu infekcijas slimību izplatīšanās ierobežošanai.

Regulāra vēdināšana palīdz novērst arī mitruma uzkrāšanos telpā un pelējuma rašanos. Saskaņā ar Veselības inspekcijas sniegto informāciju iedzīvotājiem, kuri dzīvo mājokļos ar palielinātu mitruma līmeni un pelējumu, ir līdz 75% lielāks veselības risks (elpceļu kairinājums un astma), salīdzinot ar iedzīvotājiem, kuri dzīvo sausos un labi ventilētos mājokļos.

Kā vēdināt telpas?

Vispareizāk ir reizi stundā plaši atvērt logu uz 2–5 minūtēm, pēc tam to cieši aizvērt. Ja telpā ir radiators ar termoregulatoru, pirms vēdināšanas tas ir jāaizgriež, lai lieki netērētu siltumenerģiju.

Kā nevajag vēdināt telpas?

Nevajag ilgstoši atstāt PVC logus t. s. ziemas vēdināšanas režīmā vai turēt tos puspavērtus, lai neradītu telpās ievērojamus siltumenerģijas zudumus.

Related Posts

Arhīvi