Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Atviegloti nosacījumi vides pieejamības nodrošināšanai daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās

Š. g. 5. augustā stāsies spēkā grozījumi Dzīvokļa īpašuma likumā, kas atvieglos nosacījumus vides pieejamības nodrošināšanai personām ar invaliditāti daudzdzīvokļu dzīvojamās mājās.

Dzīvokļa īpašniekam, lai nodrošinātu sev vai savam ģimenes loceklim mājokļa un vides pieejamību, ievērojot būvniecības prasības, kā arī iepriekš informējot dzīvokļu īpašnieku kopību un pārvaldnieku, sākot ar 5. augustu, būs tiesības:

  • uzstādīt pacēlāju dzīvojamās mājas kāpņu telpā;
  • izbūvēt uzbrauktuvi pie dzīvojamās mājas ieejas vai pie dzīvokļa īpašuma, ja tam ir atsevišķa ieeja;
  • veikt citāda veida dzīvojamās mājas kopīpašumā esošās daļas pielāgošanu, lai nodrošinātu sava mājokļa un vides pieejamību.

Līdz šim saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto bija paredzēts, ka mājokļa un vides pieejamības nodrošināšanai (piemēram, pacēlāja ierīkošanai) bija jānobalso dzīvokļu īpašniekiem, kas pārstāv vismaz 75% no visiem dzīvokļu īpašumiem dzīvojamā mājā. Likuma grozījumu anotācijā norādīts, ka tik lielu balsu skaitu bieži nav bijis iespējams saņemt, ņemot vērā, ka daļa no dzīvokļu īpašniekiem dzīvo ārzemēs vai nav sasniedzami. Turklāt nepieciešamo balsu skaitu bieži nav izdevies savākt, jo tas jādara pašai personai ar invaliditāti, kurai ir apgrūtināta pārvietošanās.

Likuma grozījumu mērķis ir uzlabot cilvēku ar invaliditāti dzīves kvalitāti un nodrošināt mājokļa un vides pieejamību bez liekiem birokrātiskiem šķēršļiem.

Related Posts

Arhīvi