Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Dzīvojamā mājā Rīgas ielā 6 uzstādīti gaismekļi ar sensoriem

Š. g. janvārī dzīvojamā mājā Rīgas ielā 6, Ogrē, uzstādīti LED gaismekļi, kuros iebūvēti krēslas un kustību sensori. Gaismekļi ierīkoti zem ieejas jumtiņiem pie kāpņu telpu ārdurvīm, kā arī vējtveros (priekštelpā starp ārdurvīm un otrajām ieejas durvīm kāpņu telpā). Gaismekļi ieslēdzas, reaģējot uz kustību diennakts tumšajā laikā.

Gaismekļi, tiem tuvojoties, ieslēdzas jau no sešu metru attāluma un uztver kustību 360 grādos. Tas ievērojami atvieglo iedzīvotājiem pārvietošanos diennakts tumšajā laikā, sniedzot gan papildu drošību, gan komfortu. Šie LED gaismekļi patērē līdz pat 80% mazāk elektroenerģijas nekā standarta spuldzes, tādēļ to elektrības patēriņš ir neliels. Turklāt gaismekļi ieslēdzas tikai tad, kad tas ir nepieciešams, atšķirībā no tādiem, kuri ieslēdzas ar slēdzi un var palikt ieslēgti arī visu nakti, ja kāds tos neizslēdz.

Gaismekļu uzstādīšana tika veikta pēc dzīvokļu īpašnieku pilnvarotās personas iniciatīvas, ar kuru tika saskaņotas izmaksas un gaismekļu uzstādīšanas vietas.

Uzstādīto gaismekļu garantijas laiks ir trīs gadi, un tie ir paredzēti lietošanai āra apstākļos (t. sk. lietū). Gaismekļi ietilpst IP44 aizsardzības klasē, t. i., tajos nevar iekļūt cieti ķermeņi, kas ir lielāki par vienu milimetru, piemēram, lielas skudras, kā arī tie ir aizsargāti pret ūdens šļakatām.

Aizvietojot vecos gaismekļus, kuriem ir kvēldiega spuldzes un noņemami kupoli, tiek uzlabota arī ēkas ugunsdrošība, jo kupoli nereti pēc spuldzes maiņas netiek pieskrūvēti atpakaļ. Savukārt jaunajiem gaismekļiem LED gaismas elements, kā arī krēslas un kustību sensori ir iebūvēti gaismekļa korpusā.

Šādi LED gaismekļi jau iepriekš uzstādīti arī dzīvojamā mājā Lapu ielā 8, Ogrē, un līdzšinējā to izmantošanas pieredze liecina, ka izvēlēti atbilstošas kvalitātes un aizsardzības klases gaismekļi. Līdzīga tipa LED gaismekļi tiek uzstādīti arī citu dzīvojamo māju kāpņu telpās, piemēram, Ausekļa prospektā 5a, Ogrē.

Attēlos: ar sensoriem aprīkoti gaismekļi kāpņu telpās Rīgas ielā 6 un Ausekļa prospektā 5a, Ogrē

Related Posts

Arhīvi