Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001
Mālkalnes prospekts 3, Ogre, LV-5001

Telpās ar gāzes iekārtu ir jāatjauno dabīgā ventilācija

Sākot ar 2019. gada 1. janvāri telpās ar gāzes iekārtu – plīti vai katlu, dabīgās ventilācijas kanālam ir aizliegts pievienot virtuves tvaika nosūcējus, ja nav citas ventilācijas, kas nodrošina gaisa apmaiņu telpā. To nosaka Ministru kabineta 2016. gada 19. aprīļa noteikumu Nr. 238 “Ugunsdrošības noteikumi” 89.10. apakšpunkts, kas aizliedz “daudzdzīvokļu objektā dabīgās ventilācijas kanālam pievienot mehāniskās ventilācijas iekārtu, ja telpā izvietots gāzes aparāts un nav ventilācijas, kas nodrošina pastāvīgu gaisa apmaiņu telpā un noplūdušās gāzes novadīšanu ārpus būves.”

Dabīgajai ventilācijai ir jābūt, lai gāzes noplūdes gadījumā tā tiktu izvadīta ārpus ēkas, nevis krātos telpā, līdz ar to radot sprādzienbīstamu vidi. Nepietiekama ventilācija jeb zema iekštelpu gaisa kvalitāte palielina ne tikai ugunsbīstamības riskus, bet arī atstāj sekas uz cilvēka veselību. Pievienojot tvaika nosūcēju vienīgajam dabiskās ventilācijas kanālam, darbojas “aizvērtā vāka” princips, jo izslēgtā režīmā tvaika nosūcējs pilnībā noslēdz dabīgo ventilāciju dzīvoklī.

Iespējamie risinājumi:

1. tvaika nosūcējs, kurš aprīkots ar speciāliem gaisu attīrošiem filtriem un strādā recirkulācijas režīmā – šie filtri ir regulāri jāmaina un jātīra vismaz reizi pusgadā;

2. gāzes plīts nomaiņa pret elektrisko plīti;

3. tvaika nosūcēja noņemšana, atstājot dabīgo ventilācijas sistēmu;

4. esošajam tvaika nosūcējam paplašināt izvades caurumu, kuru norobežot ar restīti, lai gāze vajadzības gadījumā var izplūst ārpus ēkas.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvjiem ir tiesības jebkurā laikā veikt pārbaudes objektos un pieprasīt, lai tiek novērsti pieļautie ugunsdrošības noteikumu pārkāpumi.

Related Posts

Arhīvi